Author Topic: xbr 500 running probs. plz help  (Read 1418 times)

gellis8

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #15 on: April 09, 2007, 07:14:18 PM »
i remember the days of fixing my bikes well. lol. was a while ago though.

 will suggest to strip the carb again. diagphram was new and custom made only few weeks ago.

will keep you all posted.

thx G

gellis8

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #16 on: April 17, 2007, 03:14:56 PM »
well gents and ladies,

the latest update on the troublesome single is that after stripping the carb down again and cleaning up with a reputable desolvent and sealing all around the inlet trumpet housing into the engine..............................still no-where near :( :( :(

on a more positive note though, a friend of a friend of a friend has agreed to fit the bike into his workshop(on the QT) and investigate.

another mate has heard of doing a conversion on the carb to do away with the diaghram. any ideas?????????

will keep you posted hopefully with good news : }

thx G

002

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1786
  • Stalwart(TM)
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #17 on: April 17, 2007, 09:52:17 PM »

another mate has heard of doing a conversion on the carb to do away with the diaghram. any ideas?????????


Never heard of that one !  Sounds a bit dubious to me !
And how is a CV carb going to be converted to a Slide set-up ?

As it has been stood for a long time I'd check the compression,as rings can gum up and stick.
Check adjust valve clearances,new plug.
Strip and clean carb.But dont get carb cleaner anywhere near plastic or rubber bits.It eats the stuff !
Check the slide is moving freely in the carb body.
Check the diaphragm for pin holes or cracks.Pull it about whilst holding it up to the light.
Be firm with it.If its alright then reassemble.
Again check to see if everything moves freely.
If the slide doesnt then make sure you have cleaned off all the old stale petrol that has now turned to a horrible laquer type stuff.
Make sure the slide moves to its full extent,and snaps shut under spring pressure.
If it doesnt go up all the way when lifting with your little pinky then the spring is bunched up.
Then looking at the venturi from the air box side you will see an oval type slot at the top of the venturi.
I know its not very nice...put it up to your mouth and give a good hard blow through it.
The slide should raise as you blow then snap shut when you stop.
If it doesnt then recheck your diaphragm.

Also ckeck the petrol tap.Remove from the tank and make sure that is clean and no deposits are restricting the flow.
I know some of this is old ground and has been done before.
But I do know from experience that quite often a carb will have to be stripped and cleaned several times before it will work properly after a long period of being dormant.
Modern,stale fuel is a horrible thing.


Jethro
Cooey
Martini-Greener GP
Lee Enfield
ELG

gellis8

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #18 on: April 18, 2007, 08:00:19 PM »
guys and gals

well thankfully he has sent the bike off to a specialist. but ive asked him to find out excactly what has been done when its done so i can let you guys know.

hopefully wont be long till we get a result.

keep you all posted

G

Ian

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #19 on: April 18, 2007, 08:23:44 PM »

another mate has heard of doing a conversion on the carb to do away with the diaghram. any ideas?????????



Yes there is a conversion .
It consisted of blocking off the air cut off valve .
Unfortunately I can't remember what it achieved .
I think it was something that the racers did years ago.........

gellis8

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #20 on: April 19, 2007, 10:44:49 AM »

Not worth considering the conversion then (if i could find out more about it anyway) ??


cheers G

gellis8

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #21 on: April 24, 2007, 12:42:50 PM »
well well well.

Finally had a result on the old gal. turns out the company that sold us a new diaphragm had in fact given us one that was 'close'. mmmmmmmm

so with i special touch of super-glue in the right places :) all is now sweet.

was recommended to change main and idle jets as a matter of course.

apparently the old thumper pulls like a train now.

id just like to say a big thx to those of you who were keen to try and help us out.


many thx and keep on thumping.


G

guest7

  • Guest
Re: xbr 500 running probs. plz help
« Reply #22 on: April 24, 2007, 06:50:03 PM »
Glad to hear it's sorted.

Cheers
GC