Author Topic: Honda XBR500 Noise.  (Read 459 times)

beezabaker

  • New Member
  • *
  • Posts: 1
Honda XBR500 Noise.
« on: January 28, 2024, 04:08:54 PM »
Hi, I'm getting an intermitant vibration sizzling type noise while riding seems from the engine area comes in and out hard to make it do it delibratly. Does the spag clutch make this noise if worn.

Cheers
Stuart

Itsme

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 827
Re: Honda XBR500 Noise.
« Reply #1 on: January 28, 2024, 04:50:26 PM »
Hi

There are far more knowlegable blokes on here than me, especially with XBRs and they will be along I'm sure.

I seem to think sprag clutches bang only when operating the starter, at least mine did on the XBR I had. My guess would be you have a bracket or something vibrating against something else like the tank. Look for a loose fitting under the tank and make sure nothing is touching that shouldn't be,

Ian

Welcome to Thumper Club by the way.

CrazyFrog

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1407
Re: Honda XBR500 Noise.
« Reply #2 on: January 28, 2024, 08:10:47 PM »
I had a sort of sizzling vibration noise from my old CM250 Rebel. It drove me nuts - I had a mechanics stethoscope on every part of the engine but couldn't reproduce it as it only happened when moving. Turned out to be the headlight bezel...
2023 Royal Enfield Meteor 350
2021 Honda CB125F

xbally

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 998
Re: Honda XBR500 Noise.
« Reply #3 on: January 30, 2024, 11:23:19 AM »
Probably not much help but on my CB250 RS the speedo and tacho heads can develop a vibration which can sound like an engine fault.
I have owned a few XBR500s but the RS250 is the only bike I can recall owning that has done this.
HONDA CB250RSA HONDA ST70

Moto63

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 3858
Re: Honda XBR500 Noise.
« Reply #4 on: January 30, 2024, 12:34:17 PM »
Ever so slightly off topic but my brand new triumph 900 speed triple developed a slight buzzy, rattle. Turned out to be a loose headlight that “they’d not quite torqued up properly” during it PDI 🤦???
But yes, having owned a few XBR’s over the years, I too have never suffered anything that resembles what you describe Stuart. Most likely be something not related to the engine.
Sorry I can’t be of any more help 🤷???
Cheers Michael
Ps... welcome to the Thumper Club 👍